Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Σπανακοτυρόπιτα

Περιγραφή:
Εύκολη και γρήγορη συνταγή για σπανακοτυρόπιτα.

Υλικά:
300 γρ. φέτα
300 γρ. μοτσαρέλα
250 γρ. σπανάκι
50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
30 γρ. άνηθο
4 κουταλιές της σούπας γάλα
4 αβγά
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
πιπέρι
1 ποτηράκι του καφέ ελαιόλαδο
10 φύλλα κρούστας για πίτες
25 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση:
  1. Λιώνουμε με το πιρούνι την φέτα και τρίβουμε στον τρίφτη την μοτσαρέλα.
  2. Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο. Πασπαλίζουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι και το σφίγγουμε με τα χέρια μας, ώστε να το στραγγίξουμε και να μην έχει υγρά.
  3. Σε ένα μπολ, βάζουμε την φέτα, την μοτσαρέλα, το σπανάκι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το γάλα, τα αβγά, το αλεύρι και το πιπέρι  και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
  4. Αλείφουμε με λάδι  ένα πυρέξ διαστάσεων 35 x 23 εκ. Παίρνουμε δυο φύλλα κρούστας και χωρίς να τα χωρίσουμε τα τοποθετούμε στο πυρέξ. Τα αλείφουμε με ένα πινέλο με λάδι, βάζουμε από πάνω άλλα δυο φύλλα, τα αλείφουμε με λάδι, παίρνουμε άλλο ένα και το τοποθετούμε στο πυρέξ και το αλείφουμε με λάδι.
  5. Απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα, ώστε να πάει παντού. 
  6. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα πέντε φύλλα, ως εξής: Παίρνουμε δυο φύλλα κρούστας, χωρίς να τα χωρίσουμε τα τοποθετούμε στο πυρέξ και τα αλείφουμε με λάδι, βάζουμε από πάνω άλλα δυο φύλλα και τα αλείφουμε με λάδι. Τέλος, παίρνουμε το τελευταίο φύλλο  και το τοποθετούμε στο πυρέξ.
  7. Κόβουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν γύρω από το πυρέξ, αφήνουμε λίγο έτσι ώστε μετά να τυλίξουμε τις άκρες κυκλικά, ώστε να πετύχουμε το περίγραμμα την πίτας, όπως φαίνεται στην εικόνα.
  8. Λαδώνουμε όλη την επιφάνεια.
  9. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, για μια ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Παραλλαγή:
Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε την μοτσαρέλα και αντί για αυτήν να βάλουμε συνολικά 500 γρ. φέτα.
Για περισσότερη οικονομία, γιατί το φύλλο που θα κόψουμε και θα πετάξουμε είναι αρκετό ή το βάζουμε σε πυρέξ μεγαλυτέρων διαστάσεων ή τοποθετούμε τα 6 πλέον φύλλα κρούστας (ή 6 φύλλα χωριάτικο φύλλο για πίτες, περίπου 470 γρ.) ως εξής: Βάζουμε κανονικά το ένα φύλλο, το λαδώνουμε, παίρνουμε άλλο ένα φύλλο το διπλώνουμε και το τοποθετούμε στον πάτο του πυρέξ, το λαδώνουμε, παίρνουμε άλλο ένα φύλλο το διπλώνουμε και το τοποθετούμε όπως προηγουμένως και το λαδώνουμε. Βάζουμε την γέμιση και τοποθετούμε από πάνω ένα φύλλο διπλωμένο, το λαδώνουμε, τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο διπλωμένο, το λαδώνουμε και από πάνω απλώνουμε ένα φύλλο κανονικά, τώρα δεν κόβουμε τριγύρω τα φύλλα, καθώς είναι δυο και τα τυλίγουμε κυκλικά για να πετύχουμε το περίγραμμα της πίτας.


Blog Widget by LinkWithin

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! πολύ ωραία η συνταγή σου! πέρνα από το σπιτάκι μας να παραλάβεις βραβειάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέλα και Σόφη σας ευχαριστώ πολύ για το βραβείο, πέρασα από το σπιτάκι σας και το παρέλαβα...
    Σε ευχαριστώ Φωτοβολιδα για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή