Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Νηστίσιμη τούρτα με σοκολάτα και δημητριακά




Περιγραφή:
Σήμερα έχει γενέθλια ο άντρας μου και κερνάω νηστίσιμη τούρτα με σοκολάτα και δημητριακά!!!!  Κάθε χρόνο αναρωτιέμαι τι τούρτα να φτιάξω για να γενέθλια του που να είναι νηστίσιμη, αλλά και πολύ πολύ νόστιμη. Κάποιες φορές έχουμε γιορτάσει τα γενέθλια του λίγο αργότερα, όπως πέρυσι που τα γιορτάσαμε ανήμερα του Πάσχα και έφτιαξα μια πολύ νόστιμη τούρτα παγωτό που δεν ήταν νηστίσιμη και κάποια στιγμή θα σας την παρουσιάσω, άλλες φορές έχω φτιάξει τούρτες βάσει της συνταγής για νηστίσιμητούρτα σοκολάτας που σας έχω ήδη παρουσιάσει και είναι μια πολύ απολαυστική νηστίσιμη συνταγή, αλλά φέτος, ήθελα να φτιάξω μια εντελώς νέα συνταγή. Έψαξα πολύ στο internet και σε βιβλία, έφτιαξα 1 -2 συνταγές που μου έκαναν εντύπωση διαβάζοντας τις, αλλά δυστυχώς το γευστικό αποτέλεσμα δεν με ικανοποίησε. Αποτέλεσμα όλων αυτών, μια εβδομάδα πριν τα γενέθλια να σκέφτομαι να φτιάξω μια παραλλαγή του νηστίσιμου κέικ με καρύδια και σταφίδες που σας έχω ήδη παρουσιάσει. Αλλά άξαφνα, μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω μια παραλλαγή της σοκολατένιας τούρτας με corn flakes που είχα διαβάσει στο βιβλίο «Αργυρές Ζαραμπουκίτσες, μαγειρική για μικρούς και μεγάλους» της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, που όταν την είχα πρωτοδιαβάσει είχα σκεφτεί ότι κάποια στιγμή θα την φτιάξω.  Με την πρώτη ευκαιρία, ανέτρεξα στο βιβλίο και αφού σιγουρεύτηκα ότι μπορεί να γίνει και νηστίσιμη, διότι δεν ήταν η αρχική συνταγή,  ένιωσα πολύ ανακουφισμένη και είχα πλέον την συνταγή για τούρτα που έψαχνα.

Η εκτέλεση της συνταγής είναι πολύ εύκολη και η γεύση της είναι απλά φανταστική. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!

Υλικά:
700 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. δημητριακά ολικής αλέσεως (Προσοχή! Αν θέλετε να κάνετε νηστίσιμη την τούρτα σας, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τα συστατικά των δημητριακών στην συσκευασία, ώστε να σιγουρευτείτε ότι είναι νηστίσιμα)
600 γρ.  κρέμα ζαχαροπλαστικής με φυτικά λιπαρά (να διαβάσετε επίσης τα συστατικά ώστε να σιγουρευτείτε ότι είναι νηστίσιμα)
3 κουταλιές της σούπας μέλι
2- 3 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Για να φτιάξουμε την βάση της τούρτας, βάζουμε σε ένα μπολ τα δημητριακά μας και τα σπάμε ελαφρώς με το χέρι.
  2. Παίρνουμε τα 200 γρ. σοκολάτας και τα λιώνουμε σε μπεν μαρί. Όταν λιώσει η σοκολάτα μας, την αποσύρουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  3. Αφού η σοκολάτα μας έχει κρυώσει καλά, προσθέτουμε σταδιακά σε αυτήν τα δημητριακά και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε όλα τα δημητριακά να γίνουν σοκολατένια.
  4. Παίρνουμε την πιατέλα που θα σερβίρουμε την τούρτα και πάνω της τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί και από πάνω μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκατοστών. Μέσα στην φόρμα μας τοποθετούμε το μείγμα σοκολάτας - δημητριακών, το οποίο, το απλώνουμε και το στρώνουμε πολύ καλά με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού,  με σκοπό να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της φόρμας μας, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα  ομοιόμορφο πάχος.
  5. Αφήνουμε την βάση μας να κρυώσει έκτος ψυγείου. Εγώ κράτησα μια μικρή ποσότητα από το μείγμα της βάσης, με σκοπό να διακοσμήσω με αυτό την τούρτα, το οποίο  επίσης άφησα να κρυώσει πάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού.
  6. Για να φτιάξουμε την γέμιση της τούρτας, λιώνουμε σε μπεν μαρί την υπόλοιπη σοκολάτα (500 γρ.).
  7. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με το μέλι. Ανακατεύουμε κατά διάστημα για να βοηθήσουμε το μέλι να λιώσει και να ενωθεί με την κρέμα. Προσέχουμε μην βράσει η κρέμα.
  8. Αφού ζεσταθεί αρκετά η κρέμα μας, πριν βράσει (!), την αποσύρουμε από την φωτιά και την ρίχνουμε σταδιακά στην λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με μια μαρίζ ή μια ξύλινη κουτάλα, ώσπου να ενωθούν καλά όλα μας τα υλικά.
  9. Εφόσον έχουμε ενώσει όλη την κρέμα μας με την σοκολάτα και έχουμε ανακατέψει καλά ώστε να έχουν ομογενοποιηθεί όλα μας τα υλικά, αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει ελαφρώς, ενώ κατά διαστήματα το ανακατεύουμε για να το βοηθήσουμε να κρυώσει και να γυαλίσει. Μετά από περίπου 20 λεπτά είναι έτοιμο.
  10. Αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί από την βάση, προσέχοντας μην μας σπάσει και τοποθετούμε την βάση μαζί με την φόρμα στην πιατέλα μας. Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης μέσα στην φόρμα πάνω από την βάση. Στρώνουμε με μια ίσια σπάτουλα την επιφάνεια της τούρτας. Έπειτα, εγώ σχημάτισα ομόκεντρους κύκλους με μια σπάτουλα με δοντάκια. Στην μισή μεριά της επιφάνειας πασπάλισα με το μείγμα από την βάση  που είχα κρατήσει ξεχωριστά, το οποίο πλέον είχε κρυώσει και είχε γίνει συμπαγές, αφού πρώτα το έσπασα σε μικρότερα κομμάτια με το χέρι μου. Τέλος, πασπάλισα με λίγη άχνη ζάχαρη όλη την επιφάνεια της τούρτας.
  11. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο και την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 4 ώρες.  Ένα τέταρτο πριν σερβίρουμε την τούρτα την βγάζουμε από το ψυγείο.

Λίγα μυστικά ακόμα: 
  • Η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει και μη νηστίσιμη, χρησιμοποιώντας τα δημητριακά της αρεσκείας σας και κρέμα γάλακτος, αντί για την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για κουβερτούρα, σοκολάτα γάλακτος ή λευκή σοκολάτα, απλά θα πρέπει να προσέξουμε την αναλογία σοκολάτας και κρέμας όταν φτιάχνουμε την κρέμα για την γέμιση.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να διακοσμήσουμε την τούρτα με νιφάδες σοκολάτας ή τρούφα και στην περίπτωση που δεν την θέλουμε νηστίσιμη, μπορούμε να την διακοσμήσουμε με οτιδήποτε τραβάει η όρεξη και η διάθεση μας, όπως με maltesers ή smarties ή οτιδήποτε άλλο.

Αν την φτιάξετε, σας εύχομαι να την απολαύσετε όπως και εμείς!!!! Τις επόμενες ημέρες θα σας παρουσιάσω και τα γλυκάκια που κέρασε ο άντρας μου στην δουλειά του και τα οποία έφτιαξα εγώ.
Σας χαιρετώ και σας εύχομαι ένα πολύ πολύ όμορφο απόγευμα!!!!!
Blog Widget by LinkWithin

4 σχόλια:

  1. Έλενα μου να τον χαίρεστε να είναι πάντα γερός και ευτυχισμένος!
    Καταπληκτική η τούρτα και νηστίσιμη, δεν έχω λόγια!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει πολύ η συνταγή σου και θα την φτιάξω σίγουρα κάποια στιγμή! Να χαίρεσαι τον άντρα σου και πάντα ευτυχισμένοι να είστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να τον χαίρεσαι τον σύζυγο Έλενα! Ωραιότατη φαίνεται η τούρτα, η βάση δημητριακών ακούγεται πολύ καλή!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eri, Δέσποινα, Ερμιόνη, σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και για τα λόγια σας. Να είστε πάντα καλά και ευτυχισμένες. Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή