Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Κουραμπιέδες

Όπως σας είχα υποσχεθεί, σήμερα θα σας παρουσιάσω την συνταγή από κουραμπιέδες που έφτιαξα φέτος και πραγματικά μας ενθουσίασαν. Οι κουραμπιέδες δεν είναι από τα αγαπημένα μου χριστουγεννιάτικα γλυκά, καθώς προτιμώ τα μελομακάρονα και τις δίπλες. Κάθε χρόνο τρώω γύρω στα 3 κομμάτια, έτσι για το καλό. Αυτό ίσχυε μέχρι φέτος, γιατί στην συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί. Κατά την γνώμη μου είναι οι καλύτεροι κουραμπιέδες που έχω δοκιμάσει, καλύτεροι και από τους αγοραστούς. Η συνταγή είναι από τον Άκης Πετρετζίκη. (Αν θέλετε να την δείτε, πηγαίνετε εδώ). Έκανα κάποιες μικρές αλλαγές στην συνταγή και το τελικό αποτέλεσμα ικανοποίησε πλήρως, εμένα και όσους δοκίμασαν τους κουραμπιέδες. Είναι τραγανοί, με αρκετό αμύγδαλο και μυρωδάτοι.

Υλικά για τους κουραμπιέδες:
150 - 200 γρ. αμύγδαλα φιλέ ή ολόκληρα ωμά, καβουρδισμένα και κρύα
50 γρ. ωμά - άψητα αμύγδαλα τριμμένα
250 γρ. βούτυρο γάλακτος  παγωμένο  
75 γρ. άχνη ζάχαρη 
1 πρέζα αλάτι
10 ψίτ ανθόνερο
1-2 βανίλιες (εξαρτάται από το γούστο του καθενός, εγώ χρησιμοποίησα 2)
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουτερ    

Υλικά για το πασπάλισμα:
ανθόνερο
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
  1. Καβουρδίζουμε τα ωμά αμύγδαλα (τα 150 γρ.) Αν επιλέξουμε αμύγδαλα φιλέ χρειάζονται γύρω στα 8 λεπτά στον φούρνο, ενώ αν επιλέξουμε ολόκληρα αμύγδαλα χρειάζονται γύρω στα 9-10 λεπτά στον φούρνο, στους 200 βαθμούς, σε πάνω κάτω αντιστάσεις. Εγώ χρησιμοποίησα ολόκληρα αμύγδαλα ωμά με φλούδα, τα οποία τα καβούρδισα και αφού κρύωσαν, με το χέρι έβγαλα την φλούδα. Αν χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα αμύγδαλα, αφού κρυώσουν τα χοντροκόβουμε στο μούλτι. (Προσοχή!!!! Τα καβουρδισμένα αμύγδαλα τα θέλουμε κρύα, διότι αν είναι ζεστά όταν τα προσθέσουμε στο μείγμα, θα λιώσει το βούτυρο και θα χαλάσει η ζύμη. Για αυτό κάνουμε αυτήν την διαδικασία μισή με μια ώρα,  πριν ξεκινήσουμε τους κουραμπιέδες.)
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  3. Χτυπάμε τα 50 γρ. ωμά αμύγδαλα στο μούλτι, να γίνουν σκόνη και τα αφήνουμε στην άκρη. Εγώ χρησιμοποίησα ολόκληρα άψητα με φλούδα και τα χτύπησα στο μούλτι όπως ήταν με την φλούδα.
  4. Χτυπάμε το βούτυρο από το ψυγείο και την ζάχαρη στο άδειο μούλτι  μέχρι να ομογενοποιηθούν για περίπου μισό λεπτό. Θέλουμε να μην υπάρχει ούτε ένα κομμάτι βουτύρου.  (Η πρωτότυπη συνταγή έλεγε 125 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο  και  125 γρ. βούτυρο γάλακτος, εγώ χρησιμοποίησα 250 γρ. βούτυρο γάλακτος).
  5. Μετά βάζουμε στο μούλτι το τριμμένο αμύγδαλο (50 γρ.), το αλάτι, 10 ψιτ ανθόνερο, την βανίλια και ανακατεύουμε. (Προσοχή!!! Το ανθόνερο αντιδρά με το μπέικιν πάουντερ, για αυτό δεν τα βάζουμε μαζί).
  6. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και χτυπάμε για άλλο μισό λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  7. Τέλος ρίχνουμε το μείγμα  σε ένα μπολ μαζί με το κρύο καβουρδισμένο αμύγδαλο (κομμένο σε μεγάλα κομμάτια) και ανακατεύουμε με το χέρι. Καλύτερα να φοράμε γάντι, διότι δεν θέλουμε την ζεστασιά από χέρι μας να περάσει στο μείγμα.
  8. Τους πλάθουμε σε σχήμα στρογγυλό 20-25γρ. τον καθένα. (Εγώ έπλασα τον καθένα 25γρ. και ήταν κανονικοί - μεγαλούτσικοι και μου βγήκαν 31 κομμάτια, την επόμενη φορά θα τους πλάσω 20 γρ., γιατί μου αρέσουν οι κουραμπιέδες- μπουκίτσες.).
  9. Τους τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν λίγο. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι κουραμπιέδες να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  10. Κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάκτυλο μας σε κάθε κουραμπιέ, ώστε να κρατά περισσότερη άχνη ζάχαρη
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς, πάνω κάτω αντιστάσεις. Κατεβάζουμε από τους 200 σε 180 βαθμούς, όταν βάλουμε το ταψί στο φούρνο. (Όσο ο φούρνος είναι άδειος το έχουμε στους 200 βαθμούς).
  12. Τα αφήνουμε αφού τα βγάλουμε από το φούρνο για 10 λεπτά στο ταψί, μέχρι να κρυώσουν. Αν προσπαθήσουμε τα βγάλουμε αμέσως από το ταψί, θα διαλυθούν.
  13. Μετά τα τοποθετούμε σε μια σχάρα, να κρυώσουν εντελώς.
  14. Αφού κρυώσουν τα ψεκάζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
  15. Τους αποθηκεύουμε σε αεροστεγές τάπερ ή σε πιατέλα τυλιγμένους με μεμβράνη.
Tips:
Χρειάζεται μεγάλο μούλτι, αλλιώς μίξερ.
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο: